Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2007

Πρόδρομος Μάρκογλου



Η συνείδηση και το κέρδος


«Καταδολίευση», εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 2006, σελ. 160



Η μεταπολεμική Καβάλα, είναι ο χώρος του δράματος του πέμπτου πεζογραφικού έργου του Π. Μ. Τα πρόσωπα εντάσσονται στο χρονικό και ιστορικό πλαίσιο της δεκαετίας του εξήντα με φόντο τις έντονες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές καθώς η πόλη αρχίζει να φθίνει ως κέντρο επεξεργασίας και εμπορίας καπνών. Οι χαρακτήρες παραδίνονται ζαλισμένοι στην ελκυστική περιπέτεια του χρήματος, στο κυνήγι των ευκαιριών και του κέρδους, στις απάτες χωρίς αναστολές. Οι μορφές τους αποτελούν το θεμέλιο λίθο με τον οποίο ανοικοδομήθη
κε η μεταπολεμική Ελλάδα.

Η συλλογική Ιστορία, η ήττα και η διάψευση των ελπίδων αποτελεί κυρίαρχη θεματική η οποία σφραγίζει το σύνολο σχεδόν του ποιητικού και πεζογραφικού έργου του. Ωστόσο στην ανά χείρας νουβέλα της επιφυλάσσεται ένας διαφορετικός ρόλος. Ο λόγος της απουσίας αναδεικνύεται εξίσου σημαντικός και δραστικός. Τα όσα συνέβησαν εκτός του πεδίου της αφήγησης αλλά υποδηλώνονται στην πορεία της, αποτελούν το ηθικό έρμα, το μέτρο το οποίο ορίζει και κρίνει από το παρασκήνιο την κατάσταση των πραγμάτων.

Η γραφή λιτή ακολουθεί τη δράση χωρίς να πλατειάζει αφήνοντας ζωτικό χώρο στα δρώμενα. Στα θετικά πρέπει να καταγραφεί και ο χειρισμός πολλών χαρακτήρων, τα οποία καταφέρνουν να αποκτήσουν υπόσταση και πρόσωπο μέσα στα όρια μιας νουβέλας.
Πάντως στο γκρίζο αυτό το τοπίο αντιστικτικτά λειτουργεί η μοναδική ίσως θετική μορφή της Ιουλίας, η οποία συνεχίζει να προβάλει ηθικές αντιστάσεις και αξίες ενώ τα αποσπάσματα της επιστολής του Τσε στην κατακλείδα της ιστορίας μοιάζουν με καθρέφτη που αντανακλά και μας υπενθυμίζει τη μελαγχολική πραγματικότητα.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ τχ.137 Σεπτέμβριος 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: