Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΕΒΙ: Ένα βήμα μπρος δυο βήματα πίσω


Μέσα στο προεκλογικό κλίμα των ημερών πέρασε μάλλον απαρατήρητος ο διορισμός νέου ΔΣ στο ΕΚΕΒΙ. Το πρώτο το οποίο ξενίζει είναι η χρονική συγκυρία στην οποία έγινε, γεγονός που οδήγησε και τον εκδότη Σάμη Γαβριηλίδη να μην αποδεχτεί τη συμμετοχή του σ’ αυτό. Το δεύτερο είναι ο ορισμός ως προέδρου ενός προσώπου άσχετου με τον χώρο του βιβλίου, αντίθετα με την παράδοση που επικρατούσε. Το πιο σημαντικό και μελαγχολικό όμως, πέρα από τις αλλαγές των προσώπων, είναι η «συνεχιζόμενη αδιαφορία της (πολιτείας) απέναντι στο Κέντρο και στον σκοπό του» και η απαξίωσή του, όπως κατήγγειλε ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρος Μάρκαρης, η οποία καθιστούσε την παρουσία του περιττή.

Δυο πράγματα όμως από το ΕΚΕΒΙ με εξέπληξαν ευχάριστα. Όπως μπορεί να διαπιστώσει εύκολα ο καθένας, η βάση της βιβλιονετ εκτός από τα βιβλιογραφικά δεδομένα συμπληρώνεται πια, για κάθε βιβλίο που κυκλοφορεί, από όλη την έντυπη και ηλεκτρονική κριτικογραφία η οποία δημοσιεύεται στις εφημερίδες και τα περιοδικά. Έτσι, μπορεί ο χρήστης να αποκτήσει μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για τα βιβλία. Η κριτικογραφία, όπως έδειξε ο Αλέξανδρος Αργυρίου με την «Ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας και την πρόσληψής της» είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση και τη σπουδή της και η άμεση πρόσβασή της κριτικής μέσω της βιβλιονέτ διευκολύνει κάθε ερευνητή.


Το δεύτερο είναι η ψηφιοποιημένη βάση των λογοτεχνικών περιοδικών. Στο πλαίσιο του Γ’ Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης έχουν ψηφιοποιηθεί σελίδες από τα περιοδικά «Νέα Εστία», «Οδός Πανός», «Πλανόδιον», «Περίπλους», «Το Δέντρο» και «Η Λέξη», «Οροπέδιο» και «Intellectum». Όποιος προσπάθησε να αναζητήσει πληροφορίες ή να ξεφυλλίσει στις μεγάλες βιβλιοθήκες μόνον για ευχαρίστηση τους δεκάδες τόμους της «Νέας Εστίας», η οποία εκδίδεται από το 1927, καταλαβαίνει ασφαλώς τι σημαίνει επιλέγοντας ένα κριτήριο αναζήτησης να μπορείς σε λίγα δευτερόλεπτα να προσπελάσεις τις χιλιάδες σελίδες της. Μέσα από την ψηφιοποίηση αποκτούν αξία χρήσης τα παλιότερα τεύχη των περιοδικών τα οποία ήταν σπάνια και με δύσκολη πρόσβαση. Εκείνο το οποίο δεν κατάλαβα είναι γιατί δεν επεκτάθηκε η ψηφιοποίηση σε όλα και με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή τους, έτσι ώστε ανάμεσα στα άλλα να υπάρχει και το «Intellectum» το οποίο καμία σχέση δεν έχει με τα λογοτεχνικά περιοδικά!

5 σχόλια:

Πάπισσα Ιωάννα είπε...

Όντως η ψηφιοποίηση τέτοιων περιοχών κάνει την εύρεση πληροφοριών πολύ πιο εύκολη. Επιτέλους, ο χώρος του βιβλίου περνάει στον αιώνα της ηλεκτρονικής εποχής, όχι φυσικά από τους ιδιώτες που κυνηγούν την εξέλιξη αλλά από τους φορείς του κράτους.
Αλλά, επειδή πάλι το βιβλίο θεωρείται δεύτερο προιόν λ.χ. σε σχέση με τον αθλητισμό, ποιο είναι αυτό το ΕΚΕΒΙ που θέλει και χρηματοδότηση; Λυπάμαι.
Πατριάρχης Φώτιος

Μάκης Καραγιάννης είπε...

Πατριάρχη

Είναι πραγματικά απολαυστικά τα παλιά παεριοδικά. Το ένιωσα κάποτε σε μια βιβλιοθήκη ξεφυλλίζοντας τη "Νέα Εστία" του μεσοπολέμου, σε μια έρευνα που έκανα για τις έριδες των λογοτεχνών. Έψαχνα επί μέρες δεκάδες τόμους χαμένος σε μια άλλη εποχή με τα ίδια πάθη. Τώρα όλα αυτά τα βρίσκεις με μια αναζήτηση.
Μεγάλη ευκολία στη δουλειά μου, το ίδιο πιστεύω θα είναι και για σένα, είναι η συγκεντρωμένη κριτικογραφία κάθε βιβλίου. Με ένα κλικ μπορείς μπορείς να βρεις τα πάντα.
Όσο για το ΕΚΕΒΙ, ήταν πάντα μια ενόχληση για τους υπουργούς.

Μ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Καραγιάννη,

Μόλις σήμερα διαβάσαμε τυχαία το σχόλιο σας για την ψηφιοποίηση των περιοδικών από το ΕΚΕΒΙ και
προς "απάντηση" ενδεχομένως της εύλογης απορίας σας γιατί ψηφιοποιήθηκε το περιοδικό Intellectum θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα εξής: 1) το περιοδικό ήταν ήδη ψηφιοποιημένο και επομένως το ΕΚΕΒΙ δεν υποβλήθηκε σε κανένα έξοδο, ούτε η καταχώρησή του ήταν προϊόν κάποιου είδους σκοτεινής διαπλοκής. 2)Μολονότι το περιοδικό δεν είναι λογοτεχνικό, αφού φιλοξενεί ως επί το πλείστον άρθρα και μελέτες από ποικίλα επιστημονικά πεδία, υπάρχει σε κάθε τεύχος του ένα τουλάχιστον διήγημα και μία συνέντευξη που συχνά σχετίζεται με τον χώρο της λογοτεχνίας. 3) Τρίτον και ίσως κυριότερο όμως είναι ότι το ΕΚΕΒΙ έχει επίσης ένα τμήμα για τα περιοδικά λόγου και στοχασμού στο οποίο πιστεύουμε ότι ανήκει το Intellectum και γι' αυτό καταχωρήθηκε τελικά και στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ.

Προφανώς, βέβαια, αν το όνομα της σύνδεσης που παρέπεμπε στα ψηφιοποιημένα περιοδικά αναφερόταν μόνο στα περιοδικά λογοτεχνίας αυτό δεν ήταν γραμματικά ορθό.
Ωστόσο, σήμερα αυτό το γλωσσικό λάθος φαίνεται να έχει διορθωθεί (http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=413)

Ελπίζουμε ότι τα προεκτεθέντα δίνουν μια επαρκή απάντηση στον εύλογο προβληματισμό σας, αλλά παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν οποιαδήποτε άλλη απορία ή διευκρίνιση.

Τέλος, θα χαιρόμασταν ιδιαίτερα να ακούσουμε και δια ζώσης την κριτική σας για το τελευταίο έκτο τεύχος του περιοδικού μας, εφόσον φυσικά θεωρήσετε ενδιαφέρουσα την ανάγνωσή του, δεδομένου ότι αυτό εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη.

Με εκτίμηση
εκ μέρους του περιοδικού Intellectum
Βίκτωρ Τσιλώνης
victor.tsilonis @ intellectum.org

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς η προηγηθείσα επιστολή απευθυνόταν καταρχάς στον Πατριάρχη και δευτερευόντως στον κ. Καραγιάννη.

Μάκης Καραγιάννης είπε...

Αγαπητέ κ. Τσιλώνη

Χαίρομαι για τη διευκρίνηση που κάνατε.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσα να καταλάβω τι σχέση έχει το Intellectum με τα λογοτεχνικά περιοδικά.
Θεωρώ ότι το εγχείρημα του περιοδικού σας είναι σοβαρό και ελπίζω κάποτε να τα πούμε από κοντά.

Φιλικά
Μ. Κ.