Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Εικόνες από μια συνάντηση - Πάτρα



Στο τριήμερο 10-12 Οκτωβρίου διοργανώθηκε στην Πάτρα η πρώτη συνάντηση πεζογράφων από το περιοδικό Διαβάζω, το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό http://www.diapolitismos.gr/ και τον πολύ φιλόξενο Σύνδεσμο Φιλολόγων Πατρών.

Ήταν μια ωραία εκδήλωση η οποία κάλυψε μια ανάγκη. Πιστεύω ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε πλημμυρίσει από ένθετα, κριτικές και παρουσιάσεις υπάρχει ένα έλλειμμα θεωρητικού και πρακτικού στοχασμού, μία απουσία διαλόγου γύρω από τις θεματικές αναζητήσεις, τις αισθητικές ή ιδεολογικές τάσεις της ελληνικής πεζογραφίας. Οι πεζογράφοι και οι κριτικοί δεν συνομιλούν μεταξύ τους. Στο τριήμερο αυτό λοιπόν, οι συγγραφείς μίλησαν για τη δουλειά τους, άκουσαν τους υπόλοιπους, συζήτησαν για τα προβλήματα της λογοτεχνίας και την τέχνη της γραφής.

Νομίζω ότι είναι ανάγκη από την επόμενη χρονιά η συνάντηση να εμπλουτιστεί με θεματικές συζητήσεις και η φυσική κατάληξη του τριημέρου θα πρέπει να είναι ένα στρογγυλό τραπέζι στο οποίο θα επιχειρείται η ανίχνευση του σημερινού προσώπου της ελληνικής πεζογραφίας και μια πρώτη αποτίμηση της τρέχουσας εκδοτικής παραγωγής.

Μεγάλη στιγμή της συνάντησης, ασφαλώς, η τιμητική εκδήλωση για τη Μάρω Δούκα. Ήταν μια βραδιά πολύ ανθρώπινη και φορτισμένη.

Δεν μπορώ να μην επισημάνω δυο πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Με πόση γενναιοδωρία η Ρέα Γαλανάκη μίλησε για το πρόσωπο της Μάρως Δούκα και την προσφορά της στην ελληνική πεζογραφία. Και, βέβαια, με πόση σεμνότητα και εγκαρδιότητα αντιμετώπισε τους πάντες η Μάρω Δούκα.

Ίσως είναι ένα ήθος της παλαιότερης γενιάς το οποίο αρχίζει να σπανίζει στις μέρες μας.

3 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρα,
Πριν λίγες μέρες πρωτοσυνάντησα τούτο το ιστολόγιο και ήθελα απλώς να εκφράσω τα...δέοντα: χαρά για την ανακάλυψη και εκτίμηση για τη "δουλειά" που κάνετε.
Καλή συνέχεια!

Μάκης Καραγιάννης είπε...

Διονύση καλώς όρισες.

Είδα το ιστολόγιό σου και ζήλεψα ....γιατί είμαι μαθηματικός.
Πολύ ενδιαφέρουσα η δουλειά που κάνεις με τους μαθητές.

Να' σαι καλά.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

..Μαθηματικός;(!)Τότε να αυξήσω τη δόση των μπράβο, μια και η διαδρομή που κάνεις είναι μεγαλύτερη!
Όταν βρω χρόνο, θα περιπλανηθώ στα πολλά που ήδη έχεις αναρτήσει, οπότε και τα ξαναλέμε.
Καλό βράδυ.