Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Κριτική 2, Ν. Βαγενάς-Μ. Θεοδοσοπούλου

Ο Ν. Βαγενάς με την επιφυλλίδα του στο Βήμα στις 14.10.2007 επανέρχεται στο ζήτημα και τα προβλήματα της κριτικής περιγράφοντας το φαινόμενο της "κριτικής ανακολουθίας ανθρώπων με βαρύνοντα λόγο στην κριτική μας πραγματικότητα ". Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι αρκετά βαρύ: "κριτική ασυναρτησία", "άκρατος σχετικισμός", "φιλοσοφικές αφέλειες", "κριτικός οπορτουνισμός". Υπόσχεται μάλιστα να επανέλθει με συγκεκριμένα παραδείγματα.

Όλο το κείμενο είναι εδώ:
"Κριτική ανέλεγκτη"


Στο σημερινό φύλλο του Βήματος δημοσιεύεται κριτική της Μάρης Θεοδοσοπούλου για τον "Καθρέφτη" και τα "Διπλωμένα φτερά" του Γιάννη Ατζακά.

"Αν και ο συγγραφέας στην αρχή και στο τέλος της συλλογής τοποθετεί διηγήματα για επιφανείς μαθηματικούς, μια και προσφάτως οι βίοι μαθηματικών προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού. Μόνο που οι μαθηματικοί, ως επί το πλείστον, διάγουν βίον πεζόν, οπότε οι μυθοπλάστες συνωστίζονται αναζητώντας τους λιγοστούς ταραξίες και επαναστάτες. Στην περίπτωση του Καραγιάννη είθε στο μέλλον να υπερισχύσει ο ιστοριοδίφης του μαθηματικού. Οπως και αν έχει, δύο τα καλά κρατούμενα στη λίστα των πρωτοεμφανιζομένων του 2007."

Ολόκληρη η κριτική είναι εδώ:
"Από την αυτοβιογραφία στη βιογραφία.
Πώς ο Παπαδιαμάντης εμπνέει σύγχρονους συγγραφείς"



Δεν υπάρχουν σχόλια: