Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

In memoriam

















Στις 30 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από από τον θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη.
Κάποια τη στιγμή εγκατέλειψε τον ρεαλισμό και το επικό χαρακτήρα της ποίησής του, αφιερώθηκε στη μεγάλη εσωτερική περιπλάνηση και στις βαθύτερες πτυχές της ύπαρξης, για να γίνει ο μεγάλος ρομαντικός των ελληνικών γραμμάτων.

Στα τοπία της ποίησής του γεμάτα πλανόδιους μουσικούς και ανεξχνίαστες χειρονομίες , πέφτει μια σιαγανή βροχή από όρκους βιολέτες και παλιά ενθύμια. Παρά τα χρόνια που πέρασαν συνεχίζει να γράφει το το συναξάρι των ταπεινών, των ανώνυμων και περιθωριακών , να μοιράζει δάφνες σε νικημένους, να αποδίδει δικαιοσύνη σε όλους τους απεγνωσμένους.

Σκοτεινός, αισθαντικός, μυστηριώδης, τρυφερός, ανθρώπινος θα επιστρέφει πάντα για να μας θυμίζει ότι " η σιωπή κάνει τον κόσμο πιο μεγάλο, η θλίψη πιο δίκαιο", να εξημερώνει τη ματαιότητα και το ανεκπλήρωτο της ζωής.



ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ

"Κάποτε θα πάρουμε ένα γράμμα, θα 'ναι από μιαν άλλη εποχή, θα το ακουμπήσουμε στο τραπέζι αμήχανοι, θα σκεφτούμε πόσο είμαστε ακόμα ξένοι, οι λέξεις θα 'χουν γίνει φαντάσματα, στο δρόμο θα βρίσκεις καμιά φορά ένα επισκεπτήριο, αλλά δε θα 'χουμε μνήμη, τα καφενεία άδεια σαν τοπία του υπερπέραν -και μόνον εγώ, ο τρελλός θα σηκωθώ και φωνάξω: "σύντροφοι", σαν ν' απαντάω στην ατέλειωτη αυτή σιωπή...

Το ημερολόγιο θα δείχνει Οκτώβριο -με τα μαραμένα φύλλα και τις εξεγέρσεις."



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σημαντική απώλεια, ένας σημαντικός ποιητής.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρα!
Η μνήμη, η μνήμη, η μνήμη (...) που λέει και μια άλλη αγαπημένη της ποίησης...
Χαίρομαι που θυμήθηκες και θύμισες τον Τάσο Λειβαδίτη. Συμπέσαμε, μάλιστα ( http://lykeio6o.blogspot.com/2008/10/20-1921-30-1988.html )

"(...) θα θυμάμαι πάντοτε τα μάτια σου
φωτεινά και μεγάλα
σα δυο νύχτες έρωτα
μέσα στον άγριο πόλεμο"

Καλό μήνα.

Μάκης Καραγιάννης είπε...

Διονύση Καλό μήνα
Ωραίο το αφιέρωμα του Λυκείου.
Ελπίζω να τον αγαπήσουν και οι μαθητές.

Ανώνυμος είπε...

καλό μήνα, συνέχισε το έργο σου γιατί άνθρωποι σ αν εσένα σπανιζούν σ αυτή την κοινωνία που κυριαρχεί το συμφέρον και η εκμετάλευση.προσφέρεις ακούραστα σου έυχομαι ότι καλύτερο και να ξέρεις κάτι οτι η ζωή οταν μας χρωστάει κάτι το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσουμε, κάλη συνέχεια και καλή επιτυχία