Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2007

Τοις εντευξομένοις χαίρειν


Σκοπός αυτού του ιστολογίου είναι να δώσει πρόσβαση σε ένα υλικό, το οποίο μπορεί αποδειχθεί χρήσιμο. Πρόκειται για κείμενα κριτικής ελληνικής ή ξένης λογοτεχνίας, που έχουν δημοσιευτεί κυρίως στην εφημερίδα Αυγή και στο περιοδικό Παρέμβαση. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να επισημάνει αξιόλογα κείμενα κριτικής του ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία χάνονται μέσα στον θόρυβο της υπερπληροφόρησης ή κριτικές διαμάχες στις οποίες αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος, όπως αυτός ο οποίος αφορά τις ενδογλωσσικές μεταφράσεις ή την ποίηση της Κικής Δημουλά . Έτσι, λοιπόν, στο τέλος κάθε κειμένου, και κατά περίπτωση, παρατίθενται:
  • ενδεικτική ηλεκτρονική κριτικογραφία για τα άλλα βιβλία του συγγραφέα, όπως, επίσης, και αφιερώματα.
  • Συνεντεύξεις τις οποίες έχει δώσει στον ελληνικό και ξένο τύπο.
  • Ποιήματα, διηγήματα και κείμενα, τα οποία είναι διάσπαρτα στο διαδίκτυο.
  • Οι επίσημες αλλά και οι αφιερωμένες ιστοσελίδες για περαιτέρω έρευνα.

Πρέπει να ομολογήσω ότι τα Blogs, σε σχέση με την εικοσαετή εμπειρία Παρέμβασης, μοιάζουν με τις «κατά μόνας ηδονάς». Δεν έχουν το πνεύμα της ομαδικότητας, τον δονκιχοτισμό και τις αυταπάτες λογοτεχνικών περιοδικών. Την οικονομική, σωματική και ψυχική δαπάνη για να υλοποιηθούν τέτοια εκδοτικά εγχειρήματα. Από την άλλη φαίνονται ενδιαφέροντα. Δίνουν βήμα έκφρασης στον καθένα. Νέες γραφίδες έχουν παρουσιαστεί με φρεσκάδα και πρωτοτυπία, πέρα από τους «επαγγελματίες» και τους κάθε λογής ειδικούς. Απελευθέρωσαν, λόγω της ανωνυμίας, την έκφραση ανασύροντας στην επιφάνεια καταπιεσμένες σκέψεις και επιθυμίες. Δημιούργησαν νέες κοινότητες, συζητήσεις και διαμάχες, μεταφέροντας τη μάχη των λέξεων και των ιδεών στους υγρούς κρυστάλλους της οθόνης.


Δυστυχώς, έχoυν φέρει και μια μεγάλη φλυαρία. Απεραντολογίες, κοινοτοπίες και μυθολογίες για ασήμαντα και σημαντικά. Εύκολα μπορείς να χάσεις το χρόνο σου κολυμπώντας στην απέραντη θάλασσα του διαδικτύου, μέσα σε αφρούς και πομφόλυγες.

Ας είμαστε, όμως, αισιόδοξοι. Σ’ αυτή τη μπορχεσιανή «Βιβλιοθήκη της Βαβέλ» μπορείς να βρεις ευχάριστα και χρήσιμα πράγματα. Και, όπως λέει ο Λονί Λαμπέρ, ένας ήρωας του Μπαλζάκ, «Συχνά, επιβιβαζόμενος πάνω σε μια λέξη, πραγματοποίησα απολαυστικά ταξίδια».









Καλή ανάγνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: